03 de desembre 2013

Els alumnes de 2nE vam fer pa

Durant la setmana de la ciència els alumnes de 2n E vam observar la reacció del llevat fresc a la massa del pa. Els llevats són ferments vius, fongs comestibles que estan presents de manera natural en l'aire i aliments, els afecten les temperatures tant altes com baixes, la seva temperatura òptima de vida i ,per tant, de treball està entre els 26 i 30ºC. 
Es manté frenat a la nevera entre els 3 i 5ºC i per sobre dels 45ºC comença a afectar la seva acció, per morir al voltant dels 50ºC. Quan afegim llevat en una massa i la sotmetem a una temperatura òptima per aquest (de 26 a 30ºC) comença a transformar els sucres naturals de la farina en gas i alcohol a través d'un treball enzimàtic molt complex. Aquest gas CO2 produeix que el pa tingui una massa més esponjosa. És per això, que s'ha de pastar bé i obtenir masses elàstiques perquè retinguin la major quantitat de gas possible.

Ingredients:
• 500 gr. de farina blanca
• 250 gr. d’aigua
• 10 gr. de sal
• 20 gr. De llevat fresc
• Opcional: 25 gr. de mantega

Recepta: En un bol suficientment gran, poseu-hi la farina i escalfeu-la una mica (vegeu “Ingredients”). Afegiu-hi la sal, el llevat i barregeu una mica amb una espàtula de fusta. Afegiu-hi l’aigua i continueu barrejant fins que noteu que es pot començar a pastar. Amasseu-la bé. Un cop ben treballada , deixeu reposar aquesta massa en un bol i tapeu-la amb un drap en un lloc més aviat calent i sense corrents d’aire. Ha de créixer el doble aproximadament. Torneu a treballar la massa sobre el marbre. De seguida veureu que la massa és més fàcil de treballar. Amasseu només una mica per treure l’aire que s’ha creat dins la massa i, ja podeu començar a tallar-la i a donar-li forma segons el que penseu fer-ne: panets o pans. Deixeu-los reposar fins que hagin crescut, idealment el doble . Aleshores ja els podeu enfornar, amb el forn preescalfat a 200 graus.