13 de març 2008

Consells per a l'estalvi d'aigua

Afegint-nos al corrent actual us adjuntem uns quants consells per a l'aprofitament de l'escàs recurs que és l'aigua.
APROFITA L'AIGUA:
cal adoptar un nova cultura de l'aigua, basada en l'estalvi, l'eficiència i la recuperació de l'aigua. L'estalvi d'aigua a casa i a la feina.
1. Controleu el consum mitjançant un comptador.
2. Comproveu possibles fugues. Tanqueu totes les aixetes i aparells que utilitzin aigua i llegiu el comptador. Si al cap d’una hora la lectura és diferent, esteu perdent aigua en algun lloc.
3. Reviseu aixetes i cisternes que degoten. Una aixeta que degota un cop per segon gasta 1000 litres d’aigua/any, i una cisterna de vàter pot arribar a perdre 15000 litres/any. (Amb el temps, les gomes que tanquen el pas de l’aigua de les cisternes del vàter es fan malbé).
4. No utilitzeu el vàter com a paperera i reduïu el consum de la descàrrega. Per la cisterna del wàter se’n va entre un 30 i un 40 per cent de l’aigua potable que es consumeix en un habitatge.
5. Utilitzeu la rentadora i el rentaplats sempre a plena càrrega. Quan renoveu els electrodomèstics, compreu els que estan senyalitzats amb l'etiqueta ecològica. Podeu estalviar més d'un 30% d'aigua.
6. Renteu el cotxe amb un sistema a pressió en lloc de rentar-lo amb una mànega. Podeu estalviar fins a 300 litres d’aigua.
7. Dispositius per a l'estalvi d'aigua. Existeixen una sèrie de dispositius per a l'estalvi d'aigua força econòmics, fàcils d'instal·lar, i que us permetran estalviar aigua sense ni tan sols notar-ho.
-Airejadors per a aixetes. Permeten estalviar fins a un 50% de l'aigua.
-Limitadors del cabal per a aixetes i dutxes. Permeten estalviar fins a un 50% de l'aigua.
-Dutxa de telèfon economitzadora. Permeten estalviar fins a un 50% de l'aigua.
-Contrapesos, interruptors de descàrrega o mecanismes de doble descàrrega per a cisternes.
8. L’aigua als jardins. Les plantes autòctones al jardí poden recrear ecosistemes naturals (facilitant l’aliment a la fauna autòctona) i pràcticament no caldrà regar-les. Un jardí es pot dissenyar de manera que s’aprofiti al màxim l’aigua de pluja, tal i com passa a la natura. Les plantes amb major consum d’aigua, per exemple, poden situar-se al fons de petites depressions on, amb una topografia adequada, es pot conduir part de l’escorrentia superficial. Si heu de regar, feu-ho a primera hora del matí o al vespre, ja que s’evaporarà menys aigua.
9. La importància dels hàbits. Petites modificacions en els nostres hàbits quotidians (tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents, ens ensabonem o ens afaitem, o rentar la fruita i la verdura en un bol, per exemple) poden estalviar grans quantitats d’aigua.
10. I recordeu...per a no malmetre la qualitat de l’aigua:
- No llanceu plàstics i altres residus sòlids al vàter.
- No aboqueu olis, dissolvents, pintures o altres productes tòxics a l’aigüera.
- Utilitzeu detergents sense fosfats
Escola Verda